Ekonomický růst a reálná konvergence vybraných zemí - Abdallah, Kareem; Jiránková, Martina, 1967-; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Nerovnost příjmů a odlišnosti v životní úrovni mezi jednotlivými státy, zejména tedy mezi státy vyspělými a rozvojovými, jsou skutečně markantní. Nedávná historie nám dokazuje, že ačkoliv byly v minulosti některé státy úrovňově mnohem níže než jiné, dokázaly prostřednictvím vyššího tempa růstu dosáhnout podobné ekonomické úrovně. Proto se i začali ekonomové zabývat otázkami ekonomického růstu a reálné hospodářské konvergence zhruba v padesátých letech předešlého století. Následující diplomová práce popisuje a analyzuje jeden ze základních modelů ekonomického růstu (a jeho extenze) – Solowův model. Solowův model se snaží objasnit ekonomický růst na základě akumulace výrobních faktorů a technologií. Zajímavým poznatkem však je, že ve velmi dlouhém období jsou rozdíly v tempech růstu důchodů na obyvatele dány pouze rozdíly v tempech růstu „technologií“. Jedním z nejdůležitějších aspektů Solowova modelu je implikovaná reálná konvergence. Modelem je však předpokládána pouze konvergence podmíněná, a nikoliv absolutní. Solowův model je velmi vhodným kandidátem k analýze rozdílů ve výstupech jednotlivých zemích Evropského integračního uskupení. Model nám dokáže v některých případech objasnit až 94 % variability vysvětlované proměnné. V Evropské unii je navíc potvrzena existence jak podmíněné, tak i absolutní reálné konvergence. Navíc rok 2004, ve kterém došlo k posílení integračního vztahu mezi evropskými státy, skutečně znamenal strukturální zlom pro rychlost (absolutní) konvergence států Evropské unie. Rozšíření unie bylo pro reálnou konvergenci významné, a dokonce ji i urychlilo.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses