Sociální zabezpečení v České republice a Slovenské republice - Radnotyová, Nikol (2020)
Tato diplomová práce zkoumá z oblasti sociálního zabezpečení systém nemocenského pojištění a sociální pomoc v České republice a Slovenské republice. První kapitola je zaměřena na charakteristiku sociálního zabezpečení včetně pramenů právní úpravy obou uvedených států. Druhá kapitola je věnována nemocenskému pojištění, dávkám, které jsou v rámci něho vypláceny, a financování v obou státech. Třetí kapitola je zaměřena na oblast sociální pomoci, jeho subsystémů a financování rovněž v obou státech. V závěru práce je uvedena komparace vybraných oblastí a shrnutí podobností a odlišností.