Komparace bezpečnostní strategie Velké Británie a SRN na poč. 21. století - Chánová, Lucie; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato práce porovnává bezpečnostní strategie Velké Británie (VB) a Spolkové republiky Německo (SRN) na počátku 21. století. Jako členové Evropské Unie (EU) a zároveň i Severoatlantické alianci (NATO) však mají velmi odlišné postoje k provádění svých bezpečnostních politik v rámci těchto mezinárodních organizací. Státy tvoří bezpečnostní strategie na základě svých strategických kultur, aktuálního světového dění a vyhodnocení bezpečnostních hrozeb a rizik. To, kdy se státy rozhodnou zasáhnout a účastnit se vojenských nebo civilních aktivit, leží v jádru mezinárodních vztahů. Tato srovnávací studie pracuje s různými výklady strategických kultur. Jednou z nich je teorie „čtyř dimenzí“ Bastiana Giegericha, která napomáhá hlouběji porozumět, proč mají státy v otázce spolupráce jiné preference a na vyvíjený tlak jiné reakce. Dále se v textu pracuje s bezpečnostními dokumenty, a vývojem národních priorit v historickém kontextu. Na jednotlivých příkladech se snaží prokázat odlišné postoje na první pohled tolik podobných států. Na základě rozboru výše zmíněného spolu s výraznou proměnou mezinárodních vztahů po konci Studené války a následným dynamickým obdobím, čímž se naskytlo mnoho prostoru pro demonstraci síly a schopností mezinárodních organizací a spojenectví, dochází autorka k závěru, že historické zkušenosti států se i v moderní době projevují v trajektoriích jejich bezpečnostních a obranných politik. VB upřednostňující bilaterální vztah s USA a NATO se zároveň významně podílela na vývoji EBOP. SRN se po 2. světové válce stala „Civilní mocností“ jejíž směr nikdy neopustila, ale v průběhu let ho spíše formulovala do výhodnější podoby reagující na proměnlivý svět a jeho aktuální výzvy.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses