Spotřební chování vybraného segmentu v cestovním ruchu - Dvořáková, Nikola; Bejdáková, Blanka; Kvítková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práce se zabývá spotřebním chováním mládeže v cestovním ruchu v České republice a v Německu. Nejdříve jsou prostřednictvím rešerše představena teoretická východiska – definice cestovního ruchu a složky jeho trhu, konkrétně strana nabídky a poptávky. V rámci poptávky je představena problematika segmentace a je definován segment mládeže. Následuje kapitola věnující se spotřebnímu chování, kupnímu rozhodovacímu procesu a spotřebním zvyklostem mládeže, jež jsou známy z četných mezinárodních výzkumů Světové organizace cestovního ruchu, WYSE Travel Confederation apod. Hlavní součástí a zároveň přínosem práce je pak vlastní analýza daného segmentu prostřednictvím dotazníkového šetření provedeného v České republice i v Německu. Výsledky jsou nejdříve prezentovány zvlášť, poté jsou ale srovnány prostřednictvím komparativní analýzy. V práci bylo zjištěno, že spotřebitelé ze zkoumaných zemí sdílejí mnoho společných znaků, z nichž se některé odlišují od výsledků zmiňovaných organizací. Existují i rozdíly mezi respondenty z daných zemí, těch je však méně než společných znaků. Na závěr jsou představena návrhová opatření, která mohou pomoci subjektům v cestovním ruchu, pokud se chtějí na tento segment zaměřit. Opatření se týkají především přizpůsobení produktů finančním možnostem segmentu, významu kultury, gastronomie a autentických zážitků při cestování, významu osobních doporučení a online recenzí při rozhodování, kladného vztahu segmentu k životnímu prostředí, a v neposlední řadě i významu technologií v jejich životě a při cestování.
Vedoucí práce: Blanka Bejdáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses