Formulace strategie konkurenceschopnosti organizace v hutním průmyslu - Gerátová, Dominika (2020)
Trh s hutním materiálem se v posledních letech potýká s poklesem poptávky, cen a agresivnější konkurencí mezi jednotlivými hráči. Vybraná Firma X čelí těmto situacím a zároveň nejistotě z budoucího vývoje. Cílem práce je formulace strategie k zabezpečení konkurenceschopnosti vybrané firmy. Na základě rešerše literatury byly zvoleny modely pro zpracování interní analýzy a analýzy mikroprostředí. Práce vychází z pohledu resource-based view, kde vybrané zdroje firmy byly analyzovány za pomocí modelu VRIO. Pro analýzu a predikci dalšího vývoje na trhu s hutním materiálem byl využit Porterův model pěti sil a analýza konkurenčních skupin. Práce vycházela z kvalitativního zpracování primárních a sekundárních zdrojů. Výstupem práce je formulace strategie k naplnění strategického cíle na nadcházejících pět let, včetně kroků pro implementaci a kontrolu.