Postoje vlastníků půdy k agrolesnictví ve vztahu k revitalizaci krajiny vybrané oblasti - Brusová, Anežka (2020)
Cílem práce je potvrdit či vyvrátit tvrzení vedení velkých zemědělských podniků, že nelze zavádět do praxe různé formy tzv. agroforestry (agrolesnictví), protože jde o dlouhověké kultury, s nimiž nesouhlasí vlastníci pronajatých pozemků. Nejdříve jsem provedla analýzu vybrané oblasti a následně navrhla revitalizační opatření s alokací agrolesnických kultur. Pro zjištění postojů vlastníků půdy k agrolesnictví byl využit polostrukturovaný rozhovor. Výzkumu se účastnilo 8 vlastníků pozemků, kteří byli vybrání na základě 3 podmínek. Výsledkem práce bylo potvrzení či vyvrácení domněnky vedení zemědělských podniků a navržení revitalizace vzhledem k zjištěným výsledkům analýzy území. Na základě rozhovorů bylo zjištěno, že vlastníkům půdy nevadí zavádění do praxe různých forem agrolesnictví a tím jsem domněnku vedení velkých zemědělských podniků vyvrátila.