Působení vybraných státních a nestátních aktérů při vyjednávání cílů udržitelného rozvoje Agendy 2030 s důrazem na cíle týkající se oblasti životního prostředí - Svobodová, Kateřina (2020)
Tato diplomové práce se blíže zaměřuje na proces vyjednávání cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals, SDGs) aktuálního rozvojového konceptu OSN Agenda 2030. Z celkového souboru 17 SDGs budou upřednostněny ty, které se týkají environmentální problematiky, jedná se o cíle 13 Klimatická opatření, 14 Život ve vodě a 15 Život na souši. V souvislosti s vyjednáváním konečného znění těchto cílů bude pozornost věnována roli a zapojení vybraných nestátních aktérů zastoupených v podobě tzv. Major Groups. Práce analyzuje zájmy, postoje a vyjednávací schopnosti u těchto tří vybraných sektorů – Business and Industry, NGOs a Women. Z teorií mezinárodních vztahů práce zohledňuje environmentální teorii a v souvislosti s účastí žen a ženských uskupení také náhled feminismu. Dále bude práce vycházet z konceptu udržitelného rozvoje, tak jak byl v 80. letech minulého století nadefinován ve zprávě „Naše společná budoucnost“. Cílem práce je též stručně zhodnotit vývoj konceptu až do podoby současné rozvojové strategie Agendy 2030.