Analýza vztahu mezi CSR a ekonomickou efektivností zdravotnických zařízení - Heilandová, Ilona; Komárková, Lenka, 1976-; Hajdíková, Taťána; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
V posledních letech je intenzivně zkoumán vztah společenské odpovědnosti organizací a ekonomické efektivnosti. Koncept společenské odpovědnosti se navíc rozšířil i do organizací, kde se původně nevyskytoval a ani společností nebyl očekáván. A proto se diplomová práce zaměřuje na výše zmíněné skutečnosti. Cílem práce je zmapovat, nakolik se zdravotnická zařízení v České republice aktivně věnují problematice společenské odpovědnosti organizací s rozlišením na ziskově a neziskově orientované. Dalším cílem je analyzovat vztah mezi společenskou odpovědností organizací a ekonomickou efektivností zdravotnických zařízení. Teoretická část práce je věnována konceptu společenské odpovědnosti, jejímž prostřednictvím je možné působit na ekonomickou efektivnost. Další kapitola je pak zaměřena na ekonomickou efektivnost a nástroje, kterými ji lze hodnotit. V závěru teoretické části je představena současná situace zdravotnictví v České republice a zdravotnická zařízení, především nemocnice. Na základě provedeného výzkumu se ukázalo, že nemocniční zařízení se ve většině případů konceptem společenské odpovědnosti organizací nezabývají, ale široce implementují aktivity, jež svojí podstatou koncept naplňují. Současně se také ukázalo, že implementací konceptu získávají nemocnice celou řadu přínosů. Tyto přínosy jsou nejen charakteru finančního, ale i nefinančního. Zjištěnými přínosy nefinančního charakteru byly pak především eliminace komplikací a chyb, menší počet soudních sporů, vyšší spokojenost pacientů i zaměstnanců, udržení fluktuace na únosné hranici či získání pozitivního mediálního obrazu.
Vedoucí práce: Lenka Komárková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses