Postoj České republiky k evropeizaci azylové a migrační politiky - Česenková, Adéla (2020)
Tato diplomová práce se zabývá postojem ČR k evropeizaci azylové a migrační politiky v důsledku migrační krize. Cílem práce je tento postoj zhodnotit na základě analýzy reakce ČR na tři instrumenty EU, které reprezentují snahu EU o změny ve společné evropské azylové a migrační politice za účelem řešení migrační krize: zavedení relokačního mechanismu, revize Dublinského systému a reforma EASO. Práce odpovídá na otázku, jakou strategii ČR používá jako odpověď na evropeizaci shora dolů, tato analýza je doplněna o vliv faktorů v rámci domácí politiky na český postoj. Výsledky analýzy ukazují, že ČR používá především strategii úmyslného zdržování (foot-dragging) a že v českém postoji jsou zřetelné de-evropeizační tendence.