Postoj České republiky k evropeizaci azylové a migrační politiky - Česenková, Adéla; Druláková, Radka, 1973-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato diplomová práce se zabývá postojem ČR k evropeizaci azylové a migrační politiky v důsledku migrační krize. Cílem práce je tento postoj zhodnotit na základě analýzy reakce ČR na tři instrumenty EU, které reprezentují snahu EU o změny ve společné evropské azylové a migrační politice za účelem řešení migrační krize: zavedení relokačního mechanismu, revize Dublinského systému a reforma EASO. Práce odpovídá na otázku, jakou strategii ČR používá jako odpověď na evropeizaci shora dolů, tato analýza je doplněna o vliv faktorů v rámci domácí politiky na český postoj. Výsledky analýzy ukazují, že ČR používá především strategii úmyslného zdržování (foot-dragging) a že v českém postoji jsou zřetelné de-evropeizační tendence.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses