Big Data v kontextu ochrany osobních údajů v Evropské unii - Tománková, Rostislava (2020)
Problematika osobních údajů a práce s daty velkého objemu se za posledních pět let stala velmi aktuální. První část bakalářské práce sleduje vývoj dat velkého objemu, jejich skladování, zpracování a zároveň popisuje konkrétní příklady využití technologie Big Data v různých odvětvích. S danými tématy pak úzce souvisí oblast ochrany osobních údajů v EU, nedávno zavedené obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) a politiky ochrany osobních údajů dvou společností patřící mezi největší shromažďovatele dat – Google a Facebook. Tomu je věnována druhá kapitola bakalářské práce, která se současně zabývá i kauzou zneužití údajů ve věci Facebook–Cambridge Analytica. Třetí kapitola pak zahrnuje vlastní dotazníkové šetření zaměřené na obyvatele ČR a jejich vnímání ochrany osobních údajů, důvěru v GDPR a ve výše zmíněné společnosti.