Potenciál ČR pro rozvoj medicínského cestovního ruchu v porovnání s Indií - Hrabalová, Dominika; Kalábová, Markéta; Hilšerová, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem diplomové práce je zhodnotit potenciál České republiky pro rozvoj medicínského cestovního ruchu a vytvořit případné návrhy a doporučení, které by rozvoji medicínského cestovního ruchu v České republice pomohly. V rámci práce je Česká republika srovnávána s Indií jakožto jednou z nejrychleji se rozvíjejících destinací medicínského cestovního ruchu na světě. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá vymezením medicínského cestovního ruchu, jeho významem i riziky s ním spojenými a poskytuje teoretická východiska pro celou práci. Druhá kapitola představuje Indii a její výchozí podmínky pro rozvoj medicínského cestovního ruchu, mezi které patří geografie, demografie, politické, ekonomické, sociální, technologické, legislativní a environmentální prostředí a cestovní ruch. V této kapitole je dále představen současný stav medicínského cestovního ruchu v Indii, kde jsou zkoumány nabízené služby, konkurenční výhody, makroekonomické dopady této formy cestovního ruchu na Indii, její zdrojové země a marketingová strategie. Třetí kapitola se zabývá již Českou republikou, u které je provedena stejná analýza jako u Indie, aby mohly být podmínky obou zemí v poslední části práce navzájem porovnány. Ve čtvrté kapitole je srovnáván potenciál České republiky a Indie pro rozvoj medicínského cestovního ruchu a je vytvořena SWOT analýza České republiky, na jejímž základě je vyhodnocen potenciál České republiky pro rozvoj této formy cestovního ruchu. Nakonec jsou navržena doporučení, jak nejlépe medicínský cestovní ruch v České republice nadále rozvíjet.
Vedoucí práce: Markéta Kalábová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses