Progresivistické hnutie v USA : vnútorné a vonkajšie zdroje a dopady na zahraničnopolitické postoje - Feťko, Jozef (2020)
Táto bakalárska práca sa zaoberá témou progresivistického obdobia v dejinách Spojených štátov amerických. Jedná sa o obdobie zhruba medzi rokmi 1895 a 1920. Cieľom práce je zistiť, aké vnútorné a vonkajšie faktory podmienili vznik progresivistického hnutia v USA. Medzi najzásadnejšie patrili najmä urbanizácia, industrializácia a imigrácia. Z vonkajších faktorov sú uvedené viaceré vplyvy z Európy, najmä Veľkej Británie a Nemecka, ale aj z celého sveta. Práca taktiež analyzuje zahraničnú politiku USA v tomto období. USA sa totiž počas progresivistického obdobia začalo presadzovať na medzinárodnej scéne nielen na západnej pologuli, ale aj vo zvyšku sveta, najmä vstupom do prvej svetovej vojny.