Mezinárodní politika a náboženství : Agenda pro udržitelný rozvoj 2030 - Nedbalová, Martina; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
V oblasti mezinárodních vztahů dochází v posledních desetiletích k nárůstu zájmu o náboženství. Tento zájem se nevyhýbá ani akademické sféře, kde přibývá prací s touto tématikou. K nim se řadí i tato práce, jež zkoumá tři aktéry transnacionální křesťanské sítě a vztahy mezi nimi. Konkrétně se jedná o katolickou církev a dvě nevládní organizace: A Rocha a Christian Aid. Cílem práce je zjistit, zda celá transnacionální síť funguje jako jeden celek, nebo zda mají nevládní organizace vlastní autonomní přístup, který se liší od přístupu katolické církve. Zkoumaný rámec je tematicky omezen na přístup aktérů k tématům udržitelného rozvoje, konkrétně Cílům udržitelného rozvoje, jež byly definovány OSN v Agendě pro udržitelný rozvoj 2030. Práce se teoreticky opírá o konstruktivismus, přičemž v praktické části využívá jeho metodologie v podobě kritické diskurzivní analýzy, kterou aplikuje na texty jednotlivých aktérů. Z provedené analýzy vyplývá, že tematicky se aktéři částečně shodují, ale ne zcela. Nevládní organizace nepřejímají úplně agendu katolické církve, ale ani se jí nestaví na odpor. Výběrem témat se s ní převážně shodují, v některých případech její záběr rozšiřují a věnují se i dalším tématům, která pro katolickou církev nejsou důležitá. Výběr stejných témat tak může naznačovat propojenost celé transnacionální křesťanské sítě, nicméně se může jednat i o shodu čistě náhodnou.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses