Dopad energetické politiky EU na energetickou politiku a bezpečnost ČR - Vlachová, Klára; Bolotov, Ilya; Gullová, Soňa, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Ústředním tématem této práce je energetická bezpečnost a její řešení v podobě energetické politiky. Diplomová práce si klade za cíl analyzovat vývoj a současný stav energetické politiky a bezpečnosti na úrovni Evropské unie a zjistit, jaké jsou vývojové trendy, výzvy a rizika, které by mohly být, v globálním a regionálním měřítku, pro budoucnost energetické bezpečnosti Evropské unie hrozbou. První část práce se věnuje teoretickému vymezení energetické bezpečnosti. Druhá část práce se zabývá energetickou bezpečností a politikou na úrovni EU, která je jednou z nejvíce rychle se rozvíjejících oblastí EU. Vlivem Evropské unie se rozvíjí i energetická politika a bezpečnost České republiky, která bude v této práci podrobně rozebrána v rámci třetí kapitoly z hlediska současného složení energetického mixu, dovozu primární energie, diverzifikace importů, infrastruktury a dalších kritérií. Bude zkoumána možnost využití domácích zdrojů energie v budoucnu a importní závislost České republiky. Práce si stanovuje hypotézu, že importní závislost České republiky na dodávkách energetických surovin je vnímána jako bezpečnostní problém a větší diverzifikace zdrojů by mohla být řešením. V rámci čtvrté kapitoly budou představeny české energetické zájmy, které budou dále zasazeny do kontextu unijních priorit a bude zodpovězena otázka, do jaké míry se tyto zájmy prolínají.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses