Možnosti rozvoje konceptu Smart City v jihočeských obcích s rozšířenou působností - Bílková, Alena (2020)
Diplomová práce se zabývá aktuálním stavem rozvoje konceptu Smart City, neboli konceptu chytrých měst, v Jihočeském kraji. Cílem práce je zmapovat současné podmínky pro využívání konceptu chytrých měst v jihočeských obcích s rozšířenou působností, zjistit, jakým bariérám malá města a obce při realizaci projektů chytrých měst čelí a co by jim pomohlo s jejich překonáním. V první části práce, která je zpracována formou literární rešerše, autorka charakterizuje koncept Smart City jako takový a skrze aktuální výzvy malých obcí jej zasazuje do kontextu České republiky. Druhá část práce, která se soustředí již specificky na Jihočeský kraj, kombinuje metodu literární rešerše a terénní výzkum. Výsledky výzkumu byly použity k sestavení doporučení pro Jihočeský kraj i jeho obce, jejichž realizace by pomohla k širšímu rozvoji konceptu Smart City a v důsledku vedla ke zvýšení kvality života obyvatel Jihočeského kraje.