Právní aspekty spolupráce mezi EU a Mexikem - Antonova, Saša (2020)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na právní aspekty spolupráce mezi Mexikem a Evropskou unií. Hlavním cílem práce je seznámení čtenáře s historickým vývojem obchodní spolupráce mezi danými státy. Práce podrobně analyzuje zásadní články každé doposud přijaté dohody a interpretuje je na praktických příkladech. Čtenáři se také seznámí se spory, které v rámci Světové obchodní organizace Mexiko a Evropská unie měly. Nejdůležitější částí této práce je pak analýza modernizované Souborné dohody z roku 1997. Čtenáři jsou postupně provázeni hlavní směry nové mexicko-evropské spolupráce. Na dohodu je dále nahlíženo i z praktického hlediska, a to sice jakým způsobem se budou obchodní styky po ratifikaci Dohody s největší pravděpodobností vyvíjet. V neposlední řadě jsou vztahy zemí EU a Mexika zasazeny do kontextu celého Latinskoamerického regionu.