Státní podpora rodin s dětmi v České republice a Lucembursku - Fišerová, Natalie (2020)
Bakalářská práce se zabývá státní podporou rodin s dětmi formou dávek ze systému sociálního zabezpečení. Hlavním cílem práce je zhodnocení státní sociální podpory v obou státech. Práce je tematicky členěna do pěti kapitol. První a druhá kapitola pojednává o sociální politice, definuje související pojmy a informuje o pramenech právní úpravy sociálního zabezpečení na úrovni mezinárodního práva veřejného a práva EU. Kapitoly tři a čtyři pojednávají o systému sociálního zabezpečení se zaměřením na rodiny s dětmi, přičemž největší důraz je kladen na státní sociální podporu v obou zemích se zřetelem na odlišnou právní úpravu. Pátá kapitola porovnává a zhodnocuje charakteristiku, organizaci, financování a dávky státní sociální podpory v obou zemích na základě předem určených srovnávacích kritérií.