Regulace cen v ČR se zaměřením na dopady v ambulantní stomatologické péči - Kubátová, Lucie (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá regulacemi cen v České republice, zejména v návaznosti na právní předpisy. Rozlišuji způsoby regulace cen s konkrétními příklady. Nabízím přehled kompetentních orgánů. Také řeším změny v ekonomice v 90. letech, během kterých se regulace cen z centrálně plánované ekonomiky omezovaly až do dnešní podoby. Zabývám se regulacemi z pohledu ekonomie, zejména příčinami jejich aplikace a možné konsekvence. Zaměřuji se na problematiku regulace cen v ambulantní stomatologické péči, zjišťuji, jakým způsobem je tato oblast regulována a zabývám se možnými důsledky pro zubní lékaře a pacienty. Pro ověření hypotéz využívám regresní analýzu. Potvrdila se existence závislosti mezi počtem pacientů na jednoho zubního lékaře v kraji a bohatstvím kraje.