Dopad sankcí na vzájemný obchod Ruska a zemí EU - Kazarina, Daria (2020)
Tato diplomová práce analyzuje vliv uvalených v roce 2014 hospodářských sankcí ze strany zemí EU na Rusko z důvodu anexi Ruskem původně ukrajinského poloostrova Krym. Podstatu analýzy tvoří zkoumaní dopadu sankcí na ekonomiku Ruska, který se odráží ve vývoji základních makroekonomických ukazatelů od roku uvalení sankcí do současností, a dopadu na obchod obou stran v různých odvětvích (obchod s ropou a plynem, export/import potravin, obranný průmysl a finanční sektor). Hlavním cílem práce je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že sankce měly negativní dopad na obchod obou stran a vedly ke substituci obchodních vztahů pomoci jiných zemí. Hlavním přínosem práce je sledování souvislostí pomoci statistických metod a použití nejaktuálnějších ruských, evropských a mezinárodních statistik.