Behaviorální ekonomie v praxi - Náprstková, Zuzana (2020)
Diplomová práce pojednává o behaviorální ekonomii, což je ekonomická škola beroucí v potaz emoce, chyby v uvažování a zaujatosti, jenž ovlivňují lidské rozhodování v oblasti ekonomie. Na rozdíl od tradičního ekonomického směru nepočítá s tím, že se jedinec vždy chová racionálně. Cílem této práce je aplikovat teoretické poznatky behaviorální ekonomie na vysvětlení současných problémů – nesprávného vnímání klimatické změny a nedostatečné kvality finančního rozhodování. Dílčím cílem je pak navrhnout opatření na řešení těchto problémů. Práce je členěna do tří kapitol. První vykládá teoretické poznatky behaviorální ekonomie a na jejich základě je postaven dotazník, který slouží jako podklad výzkumu pro testování hypotéz. Druhá aplikuje zásady behaviorální ekonomie na vysvětlení vnímání klimatické změny a navrhuje opatření na zlepšení situace. Třetí se věnuje témuž, ale v tomto případě s ohledem problému finančního rozhodování.