Behaviorální ekonomie v praxi - Náprstková, Zuzana; Matysová, Kamila; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práce pojednává o behaviorální ekonomii, což je ekonomická škola beroucí v potaz emoce, chyby v uvažování a zaujatosti, jenž ovlivňují lidské rozhodování v oblasti ekonomie. Na rozdíl od tradičního ekonomického směru nepočítá s tím, že se jedinec vždy chová racionálně. Cílem této práce je aplikovat teoretické poznatky behaviorální ekonomie na vysvětlení současných problémů – nesprávného vnímání klimatické změny a nedostatečné kvality finančního rozhodování. Dílčím cílem je pak navrhnout opatření na řešení těchto problémů. Práce je členěna do tří kapitol. První vykládá teoretické poznatky behaviorální ekonomie a na jejich základě je postaven dotazník, který slouží jako podklad výzkumu pro testování hypotéz. Druhá aplikuje zásady behaviorální ekonomie na vysvětlení vnímání klimatické změny a navrhuje opatření na zlepšení situace. Třetí se věnuje témuž, ale v tomto případě s ohledem problému finančního rozhodování.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses