Analýza výběrových řízení v podnicích cestovního ruchu - Zítková, Sabina (2020)
Bakalářská práce se zabývá vyhledáváním a výběrem nových zaměstnanců v podnicích cestovního ruchu z pohledu zaměstnance, který prošel výběrovým řízením. Základními problémy jsou otázky týkající se výběrových metod a jejich využívání v jednotlivých podnicích, a také vztah mezi informacemi o pracovní pozici a podniku, které jsou uchazečům ze strany podniku poskytovány v porovnání se skutečně vykonávanou prací. V teoretické části se práce touto zmiňovanou problematikou zabývá z pohledu odborné literatury. V praktické části dochází k vyhodnocení výsledků provedené analýzy mezi zaměstnanci v jednotlivých podnicích cestovního ruchu, která zkoumala průběh výběrových řízení na různé pracovní pozice a srovnání náplně práce s prací skutečně vykonávanou, a v neposlední řadě také informovanost uchazečů během výběrového procesu. Z tohoto dotazníkového šetření bylo zjištěno, že výběrová řízení probíhají v každém zkoumaném úseku cestovního ruchu pomocí jiných výběrových metod a za přítomnosti jiných pracovníků organizace, zároveň je z výsledků šetření patrné, že většina respondentů vykonává totožnou práci, která byla uvedena v nabídce práce, a dovednosti, které byly pro přijetí do organizace požadovány, skutečně během výkonu práce využívají.