Brexit a celní procesy - Kaincová, Iveta (2020)
Tato diplomová práce se zabývá vystoupením Velké Británie z Evropské unie, jinak řečeno Brexitem, a celními procesy. Cílem je definovat pomocí analýzy budoucí dopady Brexitu v praxi, a to konkrétně na společnost Siemens, s.r.o., a navrhnout odpovídající přípravné kroky týkající se s tím spojené celní problematiky. Teoretická část je zaměřena na samotný Brexit, tedy co mu předcházelo, jak k němu došlo, jaký je nynější stav a předpokládaný vývoj událostí po uplynutí přechodného období. Dále je specifikováno samotné celní řízení a jeho správný průběh. Praktická část se skládá z představení společnosti Siemens, s.r.o. a interních procesů clení jejích jednotlivých jednotek. Poté je již analyzován obchodní vztah společnosti s Velkou Británií za rok 2019 a na základě veškerých transakcí vyčíslen možný dopad při stejném obchodním chování po uplynutí přechodného období na clo a celní procesy. Na základě těchto skutečností je navržen i přípravný postup.