Analýza sociálního systému v ČR a jeho vlivu na chování subjektů - Mikešová, Michaela (2020)
Tato diplomová práce se zabývá současnou podobou systému sociálního zabezpečení v České republice a dávkami, z nichž je tento systém složen. Cílem práce je zjistit, při kterých sociálních událostech je krytí poskytované systémem sociálního zabezpečení dostatečné a při kterých událostech je lepší využít možnosti komerčního zajištění. V první části práce je pomocí literární rešerše vytvořen ucelený přehled zabývající se problematikou sociální politiky, systémem sociálního zabezpečení a problematikou komerčního pojištění. V části aplikační, jež na tyto kapitoly navazuje, jsou naformulovány čtyři modely typických českých rodin, jež se od sebe navzájem odlišují počtem svých členů a výší příjmů. Tyto rodiny jsou následně vystaveny nejčastějším rizikovým sociálním událostem, jejichž dopad na finanční situaci je zkoumán. Tento dopad je porovnáván s dopadem v případě využití možnosti komerčního zajištění. Výstupem každé simulace je závěr, zda je rodina v případě konkrétní rizikové situace dostatečně kryta sociálním systémem či zda je pro ni lepší využít možnosti komerčního pojištění.