Analýza sociálního systému v ČR a jeho vlivu na chování subjektů - Mikešová, Michaela; Votava, Libor; Ondoková, Štěpánka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Tato diplomová práce se zabývá současnou podobou systému sociálního zabezpečení v České republice a dávkami, z nichž je tento systém složen. Cílem práce je zjistit, při kterých sociálních událostech je krytí poskytované systémem sociálního zabezpečení dostatečné a při kterých událostech je lepší využít možnosti komerčního zajištění. V první části práce je pomocí literární rešerše vytvořen ucelený přehled zabývající se problematikou sociální politiky, systémem sociálního zabezpečení a problematikou komerčního pojištění. V části aplikační, jež na tyto kapitoly navazuje, jsou naformulovány čtyři modely typických českých rodin, jež se od sebe navzájem odlišují počtem svých členů a výší příjmů. Tyto rodiny jsou následně vystaveny nejčastějším rizikovým sociálním událostem, jejichž dopad na finanční situaci je zkoumán. Tento dopad je porovnáván s dopadem v případě využití možnosti komerčního zajištění. Výstupem každé simulace je závěr, zda je rodina v případě konkrétní rizikové situace dostatečně kryta sociálním systémem či zda je pro ni lepší využít možnosti komerčního pojištění.
Vedoucí práce: Libor Votava
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses