Daňové systémy ve vybraných státech EU - Rosenkrancová, Tereza (2020)
Předmětem diplomové práce jsou daňové systémy ve vybraných členských stá-tech Evropské unie, a to v České republice, Spolkové republice Německo a Dán-ském království a jejich následná komparace. Cílem této diplomové práce je komparace daňových systému vybraných členských států, a to především na základě provedených výpočtů efektivní míry zdanění příjmů fyzických osob, daňového klínu, a dále pak výpočtů intervalové progresivity daňové povinnosti. Metodikou použitou v diplomové práci je kvantitativní výzkum, přičemž výsled-ky jednotlivých výpočtů jsou analyzovány a komparovány za účelem zjistit, jak se hodnoty vybraných ukazatelů v rámci jednotlivých států liší a co tyto odliš-nosti způsobuje. Výstupem diplomové práce je tedy zjištění rozdílností vybra-ných členských států ve vztahu k efektivní míře zdanění příjmů fyzických osob, daňovému klínu a intervalové progresivitě daňové povinnosti.