Rozvoj kariéry absolventů oboru cestovní ruch - Mládková, Jaroslava; Jarolímková, Liběna; Lipavská, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tématem této bakalářské práce je vysokoškolské vzdělávání v cestovním ruchu a následný rozvoj kariéry absolventů tohoto oboru. Cílem práce je zjistit, do jaké míry absolventy připravila na jejich profesní život vysoká škola, s čím byli spokojeni a s čím nikoliv, v jakém oboru a typu společností aktuálně pracují a jak jsou s nynější kariérou spokojeni. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První kapitola pojednává o vysokoškolském vzdělávání v oboru cestovní ruch. Zmíněny jsou zde vysoké školy vyučující tento obor, jeho specifika a způsob výuky. Předmětem druhé kapitoly je trh práce, což zahrnuje vývoj zaměstnanosti a úrovně vzdělání zaměstnaných, potřeby zaměstnavatelů a spolupráci zaměstnavatelů terciárního sektoru se školami. Třetí kapitola se zaměřuje již na zaměstnanost v cestovním ruchu, konkrétně na statistický monitoring, jednotlivá odvětví cestovního ruchu, multiplikační efekt cestovního ruchu a problémy se zaměstnaností. Poslední kapitola se zabývá již samotnou praktickou částí, která vychází z online dotazníku vyplněného absolventy oboru Cestovní ruch na Vysoké škole ekonomické v Praze. V této části je vyhodnocena míra spokojenosti s výukou a její adekvátností na profesní život, který je dále podrobněji rozebrán. Výsledkem práce je zobrazení druhu společností, kam absolventi po vystudování pokračují a zda je vysoká škola na tuto kariéru připravila, což zahrnuje i případné nedostatky studia. Následně jsou zdůrazněny kladné stránky výuky a určeny návrhy na zlepšení některých slabin.
Vedoucí práce: Liběna Jarolímková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses