Komunikační strategie Českého šermířského svazu - Šámalová, Anna (2020)
Sport získává v moderní době stále více na významu a zasahuje v různých formách do mnoha oblastí lidského života. S nárůstem profesionalizace a komercionalizace sportu se sportovní organizace musely naučit vystupovat na konkurenčním trhu sportovních služeb, aby zákazníky motivovaly pro to, začít provozovat právě jejich sport. Manažeři a pracovníci sportovních svazů v době neustálých změn prostředí musí kromě běžné agendy řízení sportovního svazu vytvářet marketingovou strategii sportovní organizace. Pomocí vhodně zvolených nástrojů komunikačního mixu komunikují sportovní organizace pružně se svými cílovými skupinami a stakeholdery, a snaží se dosáhnout určených komunikačních cílů. V teoretické části diplomové práce je zkoumán sport a jeho funkce pro společnost, organizační struktura veřejného sportovního prostředí v ČR, problematika státních dotací ve sportu, význam společenské odpovědnosti a sponzoringu ve sportu a vlastnosti sportovních služeb. V praktické části diplomové práce je rozebrána současná komunikační strategie Českého šermířského svazu. Situační analýza je doplněna čtyřmi hloubkovými rozhovory s experty. Dalším výzkumem práce je metoda případů nejlepší praxe, ve které byly zjištěny důležité aspekty komunikační strategie a komunikační nástroje, které jsou využívány šermířskými svazy ve Francii a Švédsku. Výzkum ukázal, že Český šermířský svaz v současné době nemá formálně vytvořenou komunikační strategii a nemá definované komunikační cíle ani positioning. Sportovní šerm není v Česku příliš populární, proto je potřeba budovat potřebu dané kategorie. Syntéza výsledků výzkumu byla provedena ve SWOT analýze a na základě slabých stránek a příležitostí byl závěrečné kapitole vytvořen návrh komunikační strategie Českého šermířs