Burka jako předmět lidskoprávních sporů - Svárovská, Dominika; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce pojednává o francouzském zákonu, který zakázal zahalování obličeje na veřejnosti. Cílem práce je zodpovězení výzkumné otázky stanovené takto: „Shodoval se rozsudek Evropského soudu pro lidská práva s argumentací Výboru pro lidská práva ohledně zákazu nošení burek na veřejnosti ve Francii?“. V první kapitole je představeno muslimské náboženství a jeho tradice s důrazem na zahalování. Druhá kapitola vymezuje pojem náboženská svoboda a právo na náboženskou svobodu. Třetí kapitola sleduje diskuse a proces přijímání předmětného francouzského zákona. V poslední kapitole je analyzován rozsudek Evropského soudu pro lidská práva společně se stanoviskem Výboru pro lidská práva. Jejich argumentace jsou následně porovnány. Závěrem práce dochází ke zjištění, že se v tomto případě tyto dva orgány neshodují.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses