Finanční tlak jako moderátor vlivu finančních incentiv na pracovní motivaci nebo výkonnost - Trčka, Adam; Král, Pavel; Ježková Petrů, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Výzkumná práce má záměr vyhodnotit míru citlivosti zaměstnanců na finanční incentiva v závislosti na finančním tlaku. Finanční incentiva jsou používána ke zvýšení výkonu zaměstnanců. Nicméně, chybějící výzkum zkoumající efekt finančních incentiv na zaměstnance se srážkami ze mzdy poukazuje na dosavadní neznalost problematiky. Možným následkem očekávání, které není doprovázeno reálnou odezvou, je neefektivní alokace finančního kapitálu společností. Na vzorku (n = 9046) moderovaný regresní model potvrdil (p <0,001) vliv finančního tlaku jako moderátoru finančních incentiv. Finanční tlak ve formě nepřednostní srážky ze mzdy pozitivně moderuje vztah finančního incentivu a výkonu, zatímco finanční tlak ve formě přednostní srážky ze mzdy moderuje vztah negativně. Práce podává náhled na komplexitu finančních incentiv v novém, doposud neprobádaném směru, a je svými zjištěními vhodná k využití v českém, ale i zahraničním trhu lidských zdrojů.
Vedoucí práce: Pavel Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses