Příjmové a majetkové nerovnosti v Indii - Mitrengová, Veronika (2020)
Tato diplomová práce se zabývá příjmovými a majetkovými nerovnostmi se zaměřením na Indii. Hlavním cílem je zjistit, zda příjmové nerovnosti mají tendenci v období rychlého růstu indické ekonomiky (po roce 2000) klesat, tj. zda rychlá růstová dynamika přispívá ke snižování národního Giniho koeficientu. Diplomová práce se skládá ze tří hlavních kapitol. První kapitola vymezuje nerovnosti obecně včetně definic a pojmů pojících se s tématem, dále představuje metody měření nerovností, příčiny a následky příjmových nerovností. Druhá kapitola předkládá historický vývoj příjmových nerovností v jednotlivých světových regionech, dále příjmové a majetkové nerovnosti v současnosti ve světových regionech a v Indii. Třetí kapitola se zabývá konkrétními příčinami a důsledky příjmových nerovností v Indii, porovnává situaci nerovností ve vybraných svazových státech Maharashtře a Biharu, nakonec zhodnocuje opatření vlády ke snížení nerovností.