Ekonomická hlediska využití biopaliv druhé generace v lokální energetice - Neubauer, Jakub (2020)
Cílem práce je vytvoření trvale udržitelné plantáže, která slouží jednak k ekologizaci otopů, jednak ke stabilizaci odtokových poměrů. Cíle je dosahováno na základě ekonomické analýzy, součástí které je kalkulace nákladů a výnosů projektované plantáže při plném využití na palivové dřevo nebo dřevní štěpku. Druhým hlediskem je energetické, kdy jsou současně komparovány i další druhy otopů, kterými jsou například černé a hnědé uhlí. Na základě toho je vypočtena průměrná energetická spotřeba jednak na jednoho obyvatele a jednak celého města. Výsledkem práce je vymezení velikosti plantáže, která je nutná k energetické samostatnosti města Rožmitál pod Třemšínem při využití právě palivového dřeva nebo dřevní štěpky.