Nekalé obchodní praktiky ve vztahu ke spotřebiteli - Nouzová, Marcela (2020)
Diplomová práce se zaměřuje na téma nekalé obchodní praktiky ve vztahu ke spotřebiteli. Téma práce se týká oblasti práva, která se dotýká nás všech, ať už malých dětí, dospělých nebo starých lidí.Tato práce se zaměřuje na nekalé obchodní praktiky v oblasti B2C (business-to-customer), neboli řeší nerovné postavení mezi podnikatelem a spotřebitelem.Cílem práce je vyhodnotit situaci v oblasti nekalých obchodních praktik ve vztahu ke spotřebiteli na území České republiky, tj. jedná se o vyhodnocení práv těchto osob v oblasti spotřebitelského práva. Zjistit, zda spotřebitelé znají svá práva a jsou dostatečně chráněni. Dále zjistit, zda spotřebitelé dokáží rozpoznat nekalou obchodní praktiku. Na konec zjistit, zda průměrní spotřebitelé představují většinu v České republice.V diplomové práci byly použity následující metody. Zejména se jedná o popis, analýzu a syntézu zkoumaných jevů. V praktické části práce byla použita metoda dotazování, následná analýza a vyhodnocení získaných údajů.V rámci práce se vycházelo ze tří hypotéz. Za prvé, že stále existují tzv. šmejdi, již využívají slabých stránek spotřebitelů. Za druhé, že spotřebitelé dostatečně neznají svá práva v oblasti nekalých obchodních praktik. Za třetí, že spotřebitele lze snadno oklamat, a proto procento průměrných spotřebitelů na území České republiky je menší, než se předpokládá.Na konci práce se podařilo zjistit, že tzv. šmejdi se stále vyskytují, však využívají jiných metod k oklamání spotřebitelů než dříve. Další závěrem je, že i když by se většina z reprezentativního vzorku dotazníkového šetření nenechala oklamat na základě otázek, staví se spíše k empirickému modelu spotřebitele, která hledí na spotřebitele jako na slabší stranu, jež je nepozorná a lze ji lehce oklamat. Dále, že v