Mezinárodní obchod s cedrem - Uhlík, Miroslav; Černá, Iveta, 1979-; Gullová, Soňa, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Práce se zabývá mezinárodním obchodem se západním červeným cedrem se zaměřením na Českou republiku. Cílem práce je určit obchodně-logistické překážky při dovozu červeného cedru na český trh, vypočítat velikost tuzemského trhu s cedrem a zjistit současnou situaci obchodu s cedrem v České republice. K splnění tohoto cíle slouží polostrukturovaný hloubkový rozhovor s největším českým importérem cedru a data získané z UN Comtrade. Vedlejší cíl práce je prozkoumat světový obchod s cedrem. Za pomocí grafů a veřejně dostupných informací jsou srovnávány největší světové ekonomiky dovážející cedr. Práce se věnuje zodpovězení výzkumné otázky, zda je obchod s cedrem udržitelný. V první kapitole je úvod do problematiky. Obsahuje obchodní politiku Britské Kolumbie a Kanadskoamerický spor o měkké dřevo. Druhá kapitola nejprve charakterizuje cedr, zkoumá udržitelnost cedru, poté porovnává importující světové ekonomiky a končí rozborem mezinárodních organizací pro cedr. Třetí kapitola je výsledek rozhovoru s českým importérem cedru a přináší informace o obchodu s cedrem v České republice. Britská Kolumbie je v zásadě výborný obchodní partner, se kterým nenastává příliš potíží. Hlavní obtíží je sehnat dostatečně kvalitní cedr pro evropský trh, najít spolehlivého obchodního partnera a zajistit dostatečné množství cedru. Obchod s cedrem je od roku 2011 stabilizovaný, jedná se o zlomový rok v celé práci.
Vedoucí práce: Iveta Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses