Odměňování zaměstnanců v cestovním ruchu - Nováková, Veronika; Žufan, Jan; Bejdáková, Blanka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce se zabývá strategií odměňování používanou v organizacích cestovního ruchu a přístupem těchto organizací k motivaci zaměstnanců. Dalším účelem práce je srovnání statistických dat a dat získaných pomocí dotazníkového šetření k vyhodnocení strategií odměňování a motivace zaměstnanců v sektoru cestovního ruchu. V první části práce jsou objasněny základní pojmy a vymezeny teoretické poznatky o motivaci a odměňování. Praktická část obsahuje analýzu dat získaných z Českého statistického úřadu, dotazníkové šetření, vyhodnocení výsledků z dotazníkového šetření a jejich komparaci s daty z Českého statistického úřadu. V praktické části bakalářské práce je použita metoda korelačního koeficientu pro zjištění závislosti mezi dvěma proměnnými. Výsledkem je potvrzení několika hypotéz: průměrná mzda v cestovním ruchu lineárně souvisí s průměrnou mzdou v České republice, dále pak s tržbami v sektoru cestovního ruchu, v počtem hostů a s počtem zaměstnanců v cestovním ruchu. Byla vyvrácena domněnka, že průměrná mzda v cestovním ruchu souvisí s inflací v České republice. Z dotazníkového šetření jasně vyplývá, že většina zaměstnanců nepociťuje adekvátní zvyšování svého finančního ohodnocení. Pokud jsou zaměstnancům poskytovány benefity, jsou s nimi převážně spokojeni. Největší zájem je 13. plat a možnost čerpat více dovolené. Snížený zájem u pracovníků v cestovním ruchu lze pozorovat u benefitů jako je například firemní vůz. V závěru práce jsou shrnuty všechny skutečnosti zjištěné v praktické části, popsány hlavní problémy z ní vyplývající a řešení, která autorka navrhuje k jejich eliminaci. Jedním z těchto návrhů je například modernizace systému odměňování a pružnější reakce na nové trendy.
Vedoucí práce: Jan Žufan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses