Gender mainstreaming v mezinárodním trestním soudnictví - Ciprová, Martina; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Madarászová, Alexandra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Práce pojednává o zastoupení mužů a žen v rámci mezinárodních trestních soudů. Jejím cílem je zjistit, jakým způsobem jsou u vybraných soudů zastoupeni muži a ženy a jak se toto zastoupení měnilo v čase. Nejprve je představen teoretický koncept gender mainstreamingu, jeho počátky, vývoj a uplatnění v mezinárodních institucích a u mezinárodních trestních soudů. Poté je představeno pět vybraných soudů: Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii, Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu, Zvláštní soud pro Sierra Leone, Zvláštní tribunál pro Libanon a Mezinárodní trestní soud. U každého soudu jsou nejprve stručně představeny okolnosti jeho vzniku a poté vysvětleny způsoby, jakými daný soud postupuje při výběru svých soudců. Poslední část představuje analýzu, která byla sestavena na základě životopisných dat bývalých a současných soudců vybraných soudů. Výsledkem této analýzy je zjištění poměru soudců a soudkyň u jednotlivých soudů v průběhu jejich působení. Kromě vývoje situace u každého soudu jsou porovnány podobnosti a rozdíly mezi vývojem soudů navzájem.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses