Hodnotenie vplyvu typu vzdelania manažmentu nemocníc na ich ekonomické výsledky - Jurčová, Martina (2020)
Cieľom diplomovej práce je vyhodnotenie, aký vplyv má vzdelanie riaditeľa nemocnice na jeho rozhodovanie vo vzťahu k ekonomickým výsledkom a celkovému hospodáreniu nemocnice. Práca je rozdelená do piatich kapitol, obsahuje __ tabuliek a __ grafov. Prvá kapitola sumarizuje odbornú literatúru a vedecké štúdie anglických, amerických, českých a slovenských autorov formou rešerše. Identifikuje konflikt profesií vo vedení nemocnice. Druhá kapitola vymedzuje inštitúty a vzťahy vstupujúce a tvoriace systém zdravotníctva na Slovensku, vrátane právnych foriem nemocníc a s tým súvisiacich hospodárskych režimov a zodpovednosti. Tretia kapitola je zameraná na výkon správy nemocníc, zodpovednosť výberu riaditeľa nemocnice a formulovanie kritérií zriaďovateľov pre uchádzačov na pozíciu riaditeľa nemocnice. Štvrtá kapitola podrobnejšie popisuje metódy a metodiku použitú pre tvorbu štruktúry diplomovej práce, metódy a postup vytvorenia databáze a výber vhodných štatistických testov za účelom zodpovedania stanovených výskumných otázok. Piata kapitola zahŕňa samotný výskum, databázu a výstupy databázy tak, aby bolo v závere práce možné zodpovedať na výskumné otázky a potvrdiť, alebo vyvrátiť definovanú hypotézu.