Pracovní adaptace absolventů v organizacích cestovního ruchu - Semrádová, Kateřina (2020)
Cílem této bakalářské práce je zanalyzovat průběh adaptačního procesu absolventů v organizacích cestovního ruchu a porovnat s průběhem adaptačního procesu uchazeče s předchozí praxí. Teoretická část seznamuje čtenáře s hlavními činnostmi personálního oddělení ve firmě, s adaptací z pohledu biologického a psychologického a její implementací na pole personálního řízení. Dále je teoreticky uveden průběh sociální a pracovní adaptace, tvorba adaptačního plánu a způsoby jeho vyhodnocení. V poslední části je popsán vliv průběhu adaptačního procesu na stabilizaci a fluktuaci zaměstnanců a vysvětlena specifika absolventů na trhu práce. Pro praktickou část bakalářské práce byl použit kvalitativní výzkum a data byla sbírána pomocí dotazníků, strukturovaných písemných rozhovorů a polostrukturovaných osobních rozhovorů. Analýza dat ukázala, že žádná z oslovených organizací nemá vyvinutý speciální adaptační program pro absolventy a neuvědomují si potřebu rozdílného přístupu k nově nastupujícímu zaměstnanci absolventovi a zaměstnanci s předchozí praxí. S průběhem sociální adaptace jsou více spokojeni zaměstnanci cestovních kanceláří než zaměstnanci ubytovacích zařízení. Průběh pracovní adaptace je odlišný podle dané pozice a typu organizace. Zaměstnanci ubytovacích zařízení pociťují nedostatečné praktické zaučení a častěji se zpočátku vykonávání činnosti cítí bezradní. Zaměstnanci cestovních kanceláří se po ukončení adaptačního procesu spíše cítí být prakticky připraveni na vykonávání činnosti. Kontrola adaptačního procesu probíhá převážně ze strany vedoucího pokládáním neformálních otázek jak absolventovi, tak jeho kolegům nebo vedením poloformálního rozhovoru po ukončení adaptačního procesu.