Verejná diplomacia Ruska v slovenskom prostredí - Pačutová, Nikola (2020)
Táto bakalárska práca sa zaoberá praxou verejnej diplomacie Ruskej federácie na území Slovenskej republiky. Jej cieľom je poukázať, v akej miere Ruska Federácia aplikuje svoju soft power na Slovensko ako cieľovú krajinu, aké nástroje používa a akým spôsobom. Práca je rozdelená na tri kapitoly, pričom prvá kapitola predstavuje teoretický rámec a približuje koncepty soft power a verejná diplomacia. Následne sú tieto koncepty aplikované v kontexte Ruska, čomu sa podrobnejšie venuje druhá kapitola. V tretej kapitole je pozornosť upriamená na ruské aktivity v oblasti verejnej diplomacie na Slovensku. Na základe analýzy pôsobenia hlavných aktérov ruskej verejnej diplomacie práca prichádza k zisteniu, že Rusko sa snaží o sebe vytvoriť dobrý obraz a hlavne budovať dlhodobé vzťahy.