Komparace právní úpravy insolvenčního práva ve Spolkové republice Německo a České republice - Kovářová, Anna (2020)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním vybraných částí českého a německého insolvenčního práva u aktuálně platné právní úpravy. Cílem této diplomové práce bylo vytvoření komplexní analýzy hlavních znaků insolvenčního práva obou států, přičemž bylo vycházeno z předpokladu, že i přes proces harmonizace právních předpisů v rámci Evropské unie jsou v této právní oblasti zachovány podstatné národní odchylky. Vyhodnocení probíhalo pomocí metody komparace, popisu a rozboru. V závěru došlo k potvrzení výchozí hypotézy, obě právní úpravy jsou tedy i přes rozsáhlou novelizaci a inspiraci české úpravy právě německou nadále odlišné, přičemž jsou v práci uvedeny konkrétní případy, ve kterých se právní úpravy liší a shodují.