Přijetí eura v ČR se zaměřením na rizika monetární politiky v eurozóně - Vácha, Martin; Jiránková, Martina, 1967-; Grebe, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit komplexní systém možného přijetí společné evropské měny a zjistit, zda by se Česká republika měla k tomuto kroku odhodlat. Práce nejprve představuje fungování eurosystému a jeho postavení na poli Teorie optimální měnové oblasti a následně zkoumá plnění konvergenčních kritérií Českou republikou. Druhá část práce se zabývá přínosy eura, které dělí na mikroekonomický a makroekonomický sektor. Stěžejní částí práce je analýza rizik monetární politiky eurozóny a jejich porovnání s aktuální politikou České národní banky. Práce prakticky zkoumá taktéž rizika evropské fiskální politiky a jejich vztah s předlužeností členských států. V poslední řadě se zabývá hrozbou skokové inflace. Na základě provedené analýzy autor došel k závěru, že by Česká republika profitovala ze společné měnové unie se svými obchodními partnery. S tím spojené výhody by upozadily aktuální rizika.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses