Intervence OSN. Případová studie Irák. - Jakubová, Denisa; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Šabacká, Yvona, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce se zabývá otázkou úspěšnosti mírových misí OSN, které jsou vysílány za účelem ukončení konfliktů a zajištění mezinárodního míru a bezpečnosti. V práci jsou vysvětleny pojmy peacemaking, peacekeeping, peacebuilding a uvedena pravidla i funkce mírových misí. Dále jsou představena kritéria hodnocení úspěšnosti misí autorů Pushkinová, van der Lijn a Diehl a Druckman, přičemž evaluační rámec Diehla a Druckmana je vybrán jako výchozí pro případovou studii Iráku. Případová studie seznamuje čtenáře s historickým kontextem v podobě invaze do Iráku v roce 2003, zkoumá aktivity OSN v zemi a analyzuje asistenční misi UNAMI dle zvolených kritérií s pomocí materiálů OSN, informací z neziskových organizací a údajů ze statistických portálů. Na závěr hodnotí její úspěšnost na základě výsledků této analýzy.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses