Odpovědnost za ochranu a její využití v Myanmaru - Zemanová, Lucie (2020)
Bakalářská práce se věnuje přetrvávajícímu konfliktu v jedné z administrativních oblastí Myanmaru, tzv. Rakhinském státě. Zde dochází ke státem podporované diskriminaci Rohingů, která patří mezi menšinové etnické skupiny. Cílem práce je zjistit, zda v Myanmaru byly nebo stále jsou páchány mezinárodní zločiny na rohingské menšině a zda, popřípadě jakým způsobem, do konfliktu zasahují ostatní státy světa. Teoretické východisko představuje koncept Odpovědnost za ochranu (anglicky Responsibility to Protect, R2P), který byl vytvořen za účelem ochrany obyvatelstva před porušováním lidských práv. Umožňuje státům se za určitých podmínek vměšovat do vnitřních záležitostí jiného státu. Z výzkumu vyplývá, že jsou v Myanmaru páchány mezinárodní zločiny a stát selhává v ochraně vlastního obyvatelstva. Zároveň již v případě Myanmaru mezinárodní společenství aplikovalo postupy, které jsou v souladu se všemi třemi pilíři konceptu R2P.