Stárnutí populace v Jižní Koreji - Farna, Michaela (2020)
Jižní Korea ve druhé polovině 20. století patřila k chudým rozvojovým státům s vysokou mírou fertility. Obavy vlády z příliš rychlého populačního růstu vedly v 60. letech k přijetí restriktivní populační politiky, která spolu s dalšími faktory způsobila pokles fertility pod hranici přirozené obnovy populace. Cílem této práce je určit hlavní dopady populační politiky na současnou populaci a shrnout nejdůležitější opatření jihokorejské vlády a jejich efektivitu při řešení problému stárnutí populace ve 21. století. Bakalářská práce je rozdělená do tří kapitol. První kapitola se zabývá demografií a charakterizuje základní demografické ukazatele a modely sloužící k popisu populace. Druhá kapitola se věnuje jihokorejské populační politice v druhé polovině 20. století a poté popisuje současný stav populace a hlavní problémy související se stárnutím. Poslední kapitola je zaměřená na korejskou populační politiku 21. století a na klíčová opatření související se stárnutím populace - zejména na ta podporující seniory, rodiny a snažící se o opětovný růst fertility.