Dostupnost rizikového kapitálu a prostředí pro vznik start-upů v ČR a Kanadě - Vítková, Dominika (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá determinací výše rizikového kapitálu na základě podnikatelského prostředí. Cílem je vysvětlit rozdílnou dostupnost rizikového a rozvojového kapitálu v České republice a Kanadě pomocí metody komparace vybraných makroekonomických ukazatelů. První kapitola obsahuje teoretickou deskripci způsobu financování startupů podle jejich fáze. V druhé kapitole je mapováno podnikatelské prostředí s důrazem na faktory, které mají přímý vliv na výši kapitálu v zemi. V poslední kapitole jsou konfrontovány konkrétní způsoby financování rizikovým kapitálem s podnikatelským prostředím, a zároveň dochází k porovnání zemí. Práce dochází k závěru, že český rizikový a rozvojový kapitál je nedostatečně vyvinutý, kvůli větším nedostatkům v makroekonomickém prostředí zejména v oblastech oblasti politické stability, efektivity vlády, horší kvalitě školství a infrastruktury a v neposlední řadě kvůli nižším vládním podporám.