Mezinárodní vztahy evropských mikrostátů v kontextu Evropské unie - Libosková, Natálie (2020)
Cílem této diplomové práce je analyzovat mezinárodní vztahy vybraných evropských mikrostátů - Monaka, Andorry a Lichtenštejnska. Mikrostáty vybrané pro analýzu byly zvoleny pro rozdílnosti jejich spojenectví, neboť na nich lze názorně demonstrovat odlišnosti ve vývoji jejich mezinárodních vztahů. Jsou zkoumány převážně politické a ekonomické vazby těchto států na jejich tradiční spojence, což jsou zároveň jejich sousední státy, i na Evropskou unii. Práce má za cíl zjistit, zda prohlubování spolupráce s EU má vliv na jejich vztahy s tradičními spojenci. Dílčím tématem analýzy je také suverenita mikrostátů, protože do té může být u mikrostátů zasahováno jejich spojenci.