Přistěhovalectví Mexičanů do Arizony pohledem teorie transnacionální migrace. - Hrochová, Lucie; Fleissner, Kamil; Votoupalová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem migrace mexických obyvatel do Arizony. K tomuto účelu je využita teorie transnacionální migrace, která zkoumá udržování vazeb migrantů mezi jejich původní a přijímací zemí na základě ekonomických, politických, sociálních a kulturních aspektů. Tímto tato teorie umožňuje propojení několika vědních disciplín a vysvětlení transnacionálních aktivit. Stát Arizona je vzhledem ke své geografické poloze na hranicích s Mexikem častou destinací pro značnou část mexických migrantů v USA. Pomocí transnacionální teorie migrace jsou v bakalářské práci charakterizovány aktivity mexických migrantů, které souvisejí s jejich adaptací a přizpůsobením se na životní styl a podmínky v novém prostředí nebo naopak s udržováním vazeb a kontaktů se zemí jejich původu. Tyto rozličné aspekty migrace jsou poté využity v rámci dotazníkového šetření provedeného mezi mexickými migranty v Arizoně k získání dat a jejich analýze a srovnání s teoretickými poznatky a daty ze sekundárních zdrojů.
Vedoucí práce: Kamil Fleissner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses