Finanční sektor jako významný faktor digitalizace v České republice - Gembčík, Lukáš (2020)
Diplomová práce se zabývá digitalizací finančních institucí v České republice, zejména novými trendy jako umělá inteligence, datová analytika, cloudové služby, blockchainové technologie či internet věcí. Cílem práce bylo zhodnotit úroveň digitální zákaznické zkušenosti z pohledu zákazníků finančních institucí a nabídnout přehled oblastí, ve kterých své produkty a služby finanční instituce mezi lety 2010-2020 již digitalizovaly. Metodami pro tento výzkum bylo online dotazníkové šetření mezi spotřebiteli a zároveň byl proveden průzkum nabízených digitálních produktů jednotlivých bankovních institucí.Závěrečná část práce se věnuje také zkoumání digitalizace v jednotlivých sektorech ekonomiky a srovnává české prostředí s ostatními zeměmi EU a OECD.