Postavení Ukrajiny na světovém trhu slunečnicového oleje - Andryakova, Karyna (2020)
Bakalářská práce je věnována postavení Ukrajiny na světovém trhu slunečnicového oleje. Její cílem je zanalyzovat a vyhodnotit pozici zemi v daném odvětví a označit jeho hlavní problémy a perspektivy. Teoretická část metodou literární rešerše dostupných literárních a internetových zdrojů uvádí charakteristiku slunečnicového oleje jako obchodní komodity. V praktické části se pozornost věnuje světovému trhu vybraného rostlinného oleje. Prostřednictvím analýzy časových řad se zkoumá nabídka a poptávka slunečnicového oleje ve světě jakož i jeho produkce a spotřeba. Zvlášť se probírá cena a faktory působící na cenu komodity, následně se praktická část věnuje hlavním producentům oleje. Postavení Ukrajiny se analyzuje na základě podmínek pro produkování komodity, zkoumání současného stavu produkce oleje a jeho obchodu. Na konci se vymezují problémy a perspektivy ukrajinského trhu slunečnicového oleje.